Svojo klimatsko napravo očistim vsaj enkrat na leto

Vsaka naprava slej ali prej potrebuje redno čiščenje – tako je tudi pri klimatski napravi. Glavni vzrok za slabo kakovost zraka v klimatiziranih prostorih je slabo čiščenje oziroma vzdrževanje klimatske naprave.

Preden se lotimo čiščenja, je najprej potrebno izklopiti napravo iz elektrike. Pri tem je pomembno, da je iz električnega napajanja izključen celoten sistem klimatske naprave.

Čiščenje zunanjega dela klimatske naprave

Za čiščenje zunanjega dela klimatske naprave je potrebno odstraniti ohišje klimatske naprave, tako da lahko dostopamo do notranjosti naprave. Prav tako je potrebno odstraniti druge ovire, ki otežujejo dostop do ventilatorske tuljave.

Površinsko blato in drugo umazanijo odstranimo s tršo krtačo ali krpo, nato se lotimo odstranjevanja ujete umazanije na zunanjem ventilatorju. Le-to najprej s primernim čistilnim sredstvom poškropimo, pustimo delovati 10-15 minut in nato s curkom vode umazanijo izperemo. Pri tem delu preverimo tudi ali so vsi deli zunanje klimatske naprave brezhibni, v nasprotnem primeru jih popravimo ali naročimo servis.

Notranja enota – odstranjevanje in čiščenje filtra

Nadaljujemo s čiščenjem notranje enote klimatske naprave. Najprej odstranimo ali obrnemo masko notranje enote klimatske naprave. Odstranimo veliko mrežno ploščo (ali dve manjši), da pridemo do filtrov. Filtri so prvotna obrambna linija klimatske naprave pred različnimi škodljivimi delci v zraku, kot so bakterije ali prah. To pomeni, da so filtri najhitreje umazani in jih je zato potrebno redno in večkrat očistiti kot druge dele klimatske naprave. Dobra stran čiščenja filtrov je, da je čiščenje le-teh zelo enostavno. Filtre očistimo zunaj, da se prah ne raznosi po notranjosti hiše oziroma stanovanja. Nekaj časa lahko filtre pustimo zunaj, da se prezračijo.

Čiščenje ventilatorja notranje naprave

To je del notranje enote, ki je dejansko namenjen pihanju hladnega zraka iz enote v sobo. Za dostop do ventilatorske tuljave moramo popolnoma odstraniti šasijo notranje enote, kar bo najverjetneje zahtevalo uporabo izvijača ali podobnega orodja.

Ko dostopamo do ventilatorja, ga enostavno poškropimo z ustrezno čistilno raztopino, pustimo nekaj minut in ga nato speremo s toplo vodo. Ne skrbimo glede tekočine, saj bo vsa ali vsaj večina vode odtekla v kondenzacijsko posodo. Speremo vso umazanijo iz ventilatorja, dokler ni le-ta popolnoma čist, vendar pri tem pazimo, da ne poplavimo kondenzacijske posode. Pustimo, da se izprazni in nato nadaljujemo z izpiranjem. Počakamo, da se ventilator vsaj delno posuši, preden ponovno vstavimo ohišje.

Kako servisiram svojo klimatsko napravo?

Kot je potrebno servisirati avtomobil ali katerokoli drugo napravo, tako je potrebno servisirati svojo klimatsko napravo. Pomembno je, da naredimo nekaj korakov preventivnega vzdrževanja, da zagotovimo, da klimatska naprava deluje dlje in je visokoučinkovita. S tem zagotovimo tudi, da dom lažje ohranjamo primerno ohlajen, prav tako pa lahko prihranimo denar pri računih za elektriko, saj naši klimatski napravi ne bo potrebno težko delati, da bo ohranjala primerno temperaturo.

Nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje klimatske naprave

Za čiščenje je klimatske naprave so najbolj pomembni ti trije koraki, ki so opisani zgoraj, poleg teh pa je potrebno opraviti še nekaj manjših korakov, da bomo na dolgi rok ohranjali učinkovito klimatsko napravo in zdrav dom.

Profesionalno čiščenje

V podjetju E2E, d.o.o. se zavedamo, da čiščenje klimatske naprave ne predstavlja zabave in zagotovo vsak raje svoj prosti čas porabi za kakšno sprostitev, obisk ali piknik. Če želimo aktivno izkoristiti svoj prosti čas ali nam primanjkuje časa za čiščenje, potem je dobro razmisliti o strokovnem servisu klimatske naprave. Strokovnjak za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo bo:

Serviser ima na tem področju pridobljeno licenco in na splošno je bolje, da naprave, ki za delovanje uporabljajo električno energijo, prepustimo strokovnjakom. V kolikor čistimo klimatsko napravo sami, je dobro preveriti pri pooblaščenem prodajalcu ali pri monterju, ki nam je klimo montiral, kako se lotiti čiščenja in katera čistilna sredstva uporabiti.

Res je, da je čiščenje klimatske naprave še eno dodatno gospodinjsko opravilo, zagotovo pa se vnesen trud povrne. Ne samo, da čistejša klimatska naprava pomeni čist in bolj zdrav zrak, ampak zagotavlja tudi boljše delovanje klimatske naprave, kar lahko pomeni tudi nižji račun pri elektriki. Če pomislimo na te dejavnike, res ne najdemo nobenega razloga več, da ne bi očistili klimatske naprave vsaj enkrat ali dvakrat v letu.

Servis pri E2E d.o.o.

Za servis pri E2E d.o.o. ali informacije s tega področja nas pokličite na telefon +386 2 620 98 05 ali pišite na info@e2e.si in podaljšajte življenjsko dobo vaše naprave ter izboljšajte njeno učinkovitost.

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Čas je za trajnostne rešitve na področju ogrevanja!

Čas je za trajnostne rešitve na področju ogrevanja!

Vsaka naprava slej ali prej potrebuje redno čiščenje – tako je tudi pri klimatski napravi. Glavni vzrok za slabo kakovost zraka v klimatiziranih prostorih je slabo čiščenje oziroma vzdrževanje klimatske naprave. Preden se lotimo čiščenja, je najprej potrebno izklopiti napravo iz elektrike. Pri tem je pomembno, da je iz električnega napajanja izključen celoten sistem klimatske […]

PREBERI VEČ
Klimatske naprave za ogrevanje

Klimatske naprave za ogrevanje

Vsaka naprava slej ali prej potrebuje redno čiščenje – tako je tudi pri klimatski napravi. Glavni vzrok za slabo kakovost zraka v klimatiziranih prostorih je slabo čiščenje oziroma vzdrževanje klimatske naprave. Preden se lotimo čiščenja, je najprej potrebno izklopiti napravo iz elektrike. Pri tem je pomembno, da je iz električnega napajanja izključen celoten sistem klimatske […]

PREBERI VEČ