Toplotna črpalka za ogrevanje večje hiše z radiatorji in slabšo izolacijo

Kako izbrati optimalno toplotno črpalko? Katerega proizvajalca, kateri model, kakšno moč in katerega izvajalca? To so vprašanja, ki se porajajo ob odločitvi za vgradnjo sodobnega in učinkovitega vira ogrevanja. Na trgu je res veliko število ponudnikov toplotnih črpalk. Tako kot je pisana paleta ponudnikov skoraj tako raznoliko je tudi njihovo znanje, poznavanje in usposobljenost v zvezi s toplotnimi črpalkami.

Kaj je na začetku pomembno, nekaj ključnih informacij

Osnova za razgovor o primerni toplotni črpalki so podatki o vrsti ogrevanja v vaši hiši, stanovanju,objektu … Ali gre za talno ogrevanje, radiatorsko ogrevanje ali kombinacijo obojega? Ali je objekt novogradnja ali prenavljate obstoječo kotlovnico? Naslednje vprašanje je, kako je grajen objekt, vrsta in debelina izolacije na zunanjih stenah ter pod streho in kakovost vgrajenih oken. Nato površina objekta ter lokacija objekta, Primorska ali Gorenjska seveda ni enako. To so podatki, ki so osnova za monterja strojnih instalacij in je z njimi mogoče določiti potrebno moč v kW in izbrati primerno vrsto toplotne črpalke glede na namen.

Vrsta toplotne črpalke in zakaj je razlika bistvenega pomena, ko gre za hišo z radiatorji in slabšo izolacijo

Zakaj je govora o vrsti toplotne črpalke? Po namenu jih ločimo na toplotne črpalke za nizkotemperaturne in visokotemperaturne režime ogrevanja. Prve so optimalne za talno ogrevanje in nižje temperature vode, druge pa posebej zasnovane za radiatorje in visoke temperature vode v ogrevalnem sistemu. In če vedno več ponudnikov in monterjev začenja razumeti pomembnost pravilne določitve potrebne moči, jih žal še vedno mnogo premalo razume veliko vsebinsko razliko med nizkotemperaturnimi in visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami. Tehnološko gledano obstajajo enokompresorske toplotne črpalke, ki so prvenstveno namenjene talnemu gretju in dvokompresorske, ki so namenjene radiatorjem. Enokompresorske v osnovi zmorejo ogreti vodo na ca. 55°C oziroma z dodatnimi tehničnimi elementi na okvirno 60°C, dvokompresorske pa brez težav vodo ogrejejo celo na 80°C. V čem je vsebinska razlika, ki je dejansko pomembna za kupca oz. uporabnika, saj 60°C je povsem dovolj tudi za radiatorje a ne? Razlika nastaja v dejstvih, ki so za uporabnika najbolj bistvena in sicer od izkoristka črpalke je odvisen strošek ogrevanja ter večja obremenjenost pomeni krajšo življenjsko dobo naprave.

Izkoristek enokompresorske črpalke je pri ogrevanju radiatorjev na temperature preko 50°C konkretno nižji od izkoristka dvokompresorske. Nižji izkoristek pomeni večji strošek ogrevanja. Enokompresorska črpalka, ki zmore kot maksimum 55°C ali 60°C, pri 55°C deluje na zgornjem robu svoje zmogljivosti in ima zato gotovo tudi krajšo življenjsko dobo.

Zamolčana dejstva kupcem

Torej kako potem razumeti dejstvo, da imajo enokompresorske črpalke nižji izkoristek pri radiatorski vodi, če jih v svojih reklamnih materialih proizvajalci oglašujejo s COP (izkoristek) tudi preko 5, na drugi strani pa dvokompresorske ne presegajo COP 4,2? Zato, ker gre za manipuliranje s podatki. COP izkoristek proizvajalci v veliki večini merijo pri 2°C ali 7°C zunanje temperature in pri temperaturi vode 35°C, kar je primerno za talno gretje in ne za radiatorje. In nižja kot je temperatura vode, večji je COP. Resni proizvajalci dvokompresorskih toplotnih črpalk, ki so zasnovane posebej za radiatorje, merijo COP pri temperaturi vode 45°C in več, saj nima smisla izkoristek meriti pri temperaturi ki je primerna za talno gretje. Dejstvo je, da ima vsaka črpalka svoje prednosti in namen uporabe. Enokompresorske so optimalne za talno gretje in temperature do 45°C, dvokompresorske pa za radiatorsko ogrevanje in za temperature nad 45°C.

Torej pozor pri izrazu »visokotemperaturna« toplotna črpalka. Dandanes s tem izrazom prelahko in predvsem premalo odgovorno do kupcev barantajo mnogi ponudniki. Enokompresorske toplotne črpalke so v osnovi cenejše, čeprav so pri radiatorskem ogrevalnem sistemu zaradi višje porabe na koncu dražje. Dilemo kaj je res in kaj ne in kakšen izkoristek ima katera toplotna črpalka pri radiatorskem ogrevanju, lahko zelo enostavno razrešite. Od ponudnika zahtevajte uradno proizvajalčevo tabelo kapacitet. V tabeli kapacitet je točno navedena toplotna moč, ki jo proizvaja toplotna črpalke in električna moč, ki je potrebna za njeno delovanje. Vrednosti so navedene za različne zunanje temperature in za različne temperature ogrevalne vode. Na primer: zanimal vas bo podatek, koliko toplotne moči proizvaja črpalka in koliko je troši za svoje delovanje pri -7°C zunanje temperature in temperaturi vode 60°C. Razmerje med tema dvema vrednostima nam da izkoristek oziroma COP (moč v kW, ki jo črpalka proizvaja, delite z električno močjo v kW, ki jo troši ob istem pogoju). Presenečeni boste, ko boste ugotovili, da obljubljenih in oglaševanih 60°C mnoge enokompresorske toplotne črpalke že pri -4°C zunanje temperature sploh ne zmorejo zagotoviti, saj jim pri tej zunanji temperaturi zmanjka sape in njihova kapaciteta pade na 55°C ali manj.

Papir marsikaj prenese, ni potrebno da na isto preizkušnjo postavljate tudi svojo denarnico. Kupujte pametno, preverite dejstva!

Za brezplačno svetovanje se obrnite na uvoznika toplotnih črpalk DAIKIN, podjetje E2E d.o.o., specialista za visokotemperaturne toplotne črpalke, kjer vam bomo z veseljem in korektno svetovali optimalno toplotno črpalko ter izračunali letno porabo energije in vaš prihranek. Po izvedenem izračunu vas bo na domu obiskal še usposobljen monter z vaše bližnje okolice.
Boštjan Rebernik, svetovalec za ogrevanje, 02 620 98 05, info@e2e.si, www.e2e.si.

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Kako izbrati optimalno toplotno črpalko? Katerega proizvajalca, kateri model, kakšno moč in katerega izvajalca? To so vprašanja, ki se porajajo ob odločitvi za vgradnjo sodobnega in učinkovitega vira ogrevanja. Na trgu je res veliko število ponudnikov toplotnih črpalk. Tako kot je pisana paleta ponudnikov skoraj tako raznoliko je tudi njihovo znanje, poznavanje in usposobljenost v […]

PREBERI VEČ
Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Kako izbrati optimalno toplotno črpalko? Katerega proizvajalca, kateri model, kakšno moč in katerega izvajalca? To so vprašanja, ki se porajajo ob odločitvi za vgradnjo sodobnega in učinkovitega vira ogrevanja. Na trgu je res veliko število ponudnikov toplotnih črpalk. Tako kot je pisana paleta ponudnikov skoraj tako raznoliko je tudi njihovo znanje, poznavanje in usposobljenost v […]

PREBERI VEČ