Izrazi klimatska naprava in ogrevanje pogosto ne gredo skupaj. Tradicionalno smo klimatske naprave povezovali le s hlajenjem prostorov. Vendar pa se je uporaba klimatskih naprav za ogrevanje že uveljavila v mnogih domovih. V sodobnem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomembnosti učinkovitega ogrevanja in hlajenja domov, je klimatska naprava postala ena izmed najbolj priljubljenih in varčnih rešitev za vzdrževanje prijetne temperature v domu skozi vse leto.

Tradicionalni sistemi ogrevanja doma

V preteklosti so bili evropski domovi večinoma odvisni od plinskih in oljnih ogrevalnih sistemov. Vendar pa sektor ogrevanja in hlajenja predstavlja skoraj polovico letne porabe energije v Evropi, zato si EU prizadeva zmanjšati to porabo za vsaj 32,5 % do leta 2030.

Večina domov in stavb v Evropi še vedno uporablja stare kotle in grelnike, ki so že presegli svojo tehnično življenjsko dobo in so neučinkoviti v primerjavi s sodobnimi sistemi. Zato si okoljevarstvene skupine prizadevajo za ukinitev prodaje novih plinskih kotlov v Evropi do leta 2025.

Klimatska naprava za ogrevanje in hlajenje

V preteklosti večina prebivalcev Evrope ni potrebovala klimatske naprave za hlajenje svojih domov. Vendar pa se zaradi globalnega segrevanja, ki povzroča vedno višje poletne temperature, vse več ljudi odloča za namestitev klimatske naprave. Leta 2018 je bilo v Evropi prodanih 8,4 milijona klimatskih naprav, kar je 11 % več kot leto prej.

Vendar pa mnogi ne vedo, da je klimatska naprava primerna tudi za ogrevanje doma pozimi. Kako deluje ogrevanje s klimatsko napravo? Klimatska naprava deluje ravno obratno kot pri hlajenju. V načinu hlajenja odvaja toploto iz prostora, medtem ko v načinu ogrevanja prenaša toploto v prostor. To doseže s spreminjanjem smeri pretoka hladilnega sredstva z uporabo toplotne črpalke zrak-zrak.

Prednosti uporabe klimatske naprave za ogrevanje doma

Kot se svet vse bolj zaveda globalnega segrevanja, vlade spodbujajo prehod na alternativne rešitve za ogrevanje domov. Uporaba klimatske naprave za ogrevanje je ekonomična in trajnostna izbira, ki zagotavlja prijetno temperaturo v domu skozi vse leto.

Energijska učinkovitost klimatske naprave

Električni grelniki pretvarjajo električno energijo v toploto. Plinski kotli pa uporabljajo plin za ogrevanje vode. Oba sistema zahtevata veliko količino goriva, da ustvarita dovolj toplote za vzdrževanje prijetne temperature v domu.

Klimatska naprava deluje drugače. Namesto da proizvaja toploto z gorivom ali električno energijo, pridobiva toplotno energijo iz zraka. To omogoča, da klimatska naprava z enako količino električne energije proizvede do trikrat več toplote kot električni grelnik. Zato je klimatska naprava veliko bolj energijsko učinkovita in prijazna do okolja.

Trajnostna rešitev za ogrevanje doma

Da bi sodobne klimatske naprave prispevale k zmanjšanju porabe energije, je pomembno, da uporabljajo najnovejšo tehnologijo in obnovljive vire energije. V Evropi se uporaba obnovljivih virov energije že povečuje. Leta 2012 je ta vrsta energije predstavljala 12 % celotne porabe energije za ogrevanje in hlajenje, do leta 2020 pa se je ta delež povečal na 23 %.

Z namestitvijo klimatske naprave za ogrevanje svojega doma prispevate k bolj trajnostni prihodnosti. Klimatske naprave Daikin so energetsko učinkovite in uporabljajo obnovljive vire energije. Njihova namestitev zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida in izboljšuje kakovost zraka v prostoru.

Dodatne prednosti klimatske naprave

Poleg ogrevanja in hlajenja doma klimatska naprava zagotavlja tudi druge prednosti. S svojim delovanjem vzdržuje dobro prezračevanje in optimalno raven vlage v prostoru. Nekatere klimatske naprave imajo tudi funkcijo filtriranja ali čiščenja zraka, kar izboljšuje kakovost zraka v prostoru.

Daikin klimatske naprave za ogrevanje in hlajenje

Pri izbiri klimatske naprave je pomembno razmišljati o prihodnosti, dolgoročnih stroških ter trajnostnih vidikih. Klimatske naprave Daikin so zasnovane z visoko energetsko učinkovitostjo in uporabljajo napredno tehnologijo. Ponujajo funkcionalnosti, kot je optimiziran program za ogrevanje, ki omogoča zanesljivo delovanje tudi pri ekstremno nizkih temperaturah.

Daikin klimatske naprave so tudi enostavne za vzdrževanje. Redno čiščenje filtrov in strokovno servisiranje naprave zagotavlja njeno dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje.

Preverite ponudbo Daikin klimatskih naprav

Klimatske naprave Daikin so idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje vašega doma. Poleg tega, da zagotavljajo prijetno temperaturo skozi vse leto, so energetsko učinkovite, trajnostne in enostavne za vzdrževanje. Z namestitvijo klimatske naprave Daikin boste prispevali k bolj trajnostni prihodnosti ter zagotovili udobno in zdravo okolje v svojem domu.

Več o ponudbi klimatskih naprav Daikin si lahko preberete na e2e.si

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Izrazi klimatska naprava in ogrevanje pogosto ne gredo skupaj. Tradicionalno smo klimatske naprave povezovali le s hlajenjem prostorov. Vendar pa se je uporaba klimatskih naprav za ogrevanje že uveljavila v mnogih domovih. V sodobnem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomembnosti učinkovitega ogrevanja in hlajenja domov, je klimatska naprava postala ena izmed najbolj priljubljenih in […]

PREBERI VEČ
Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Izrazi klimatska naprava in ogrevanje pogosto ne gredo skupaj. Tradicionalno smo klimatske naprave povezovali le s hlajenjem prostorov. Vendar pa se je uporaba klimatskih naprav za ogrevanje že uveljavila v mnogih domovih. V sodobnem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomembnosti učinkovitega ogrevanja in hlajenja domov, je klimatska naprava postala ena izmed najbolj priljubljenih in […]

PREBERI VEČ