Klimatske naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja, še posebej v vročih poletnih dneh. Vendar pa, če jih uporabljamo nesmotrno, lahko porabijo veliko več energije, kot bi bilo potrebno. Poleg tega pa se cene energentov neprestano višajo, zato je smiselno, da se naučimo, kako pravilno in ekonomično uporabljati klimatske naprave za ogrevanje in hlajenje.

Nastavitev temperature

Prvi korak k ekonomični uporabi klimatske naprave za ogrevanje je pravilna nastavitev temperature. Priporočljivo je, da temperatura v prostoru ne presega 6-8 °C nižje od zunanje temperature. Na primer, če je zunanja temperatura 33 °C, je primerno nastaviti klimatsko napravo na približno 25 °C. Pravilna nastavitev temperature ni samo koristna za vaše zdravje, ampak tudi zmanjšuje stroške za elektriko na letni ravni. Vsaka stopinja nad 25 °C namreč pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko.

Upravljanje klimatske naprave

Poleg pravilne nastavitve temperature je pomembno tudi pravilno upravljanje klimatske naprave. Namesto da jo ob prihodu domov takoj nastavite na najnižjo temperaturo in najvišjo moč, je priporočljivo, da jo vključite nekaj časa prej in jo nastavite na višjo temperaturo z manjšo močjo delovanja. Na ta način bo klimatska naprava delovala dlje časa, razvlažila zrak v prostoru in ustvarila prijetnejše bivalno okolje. Prav tako je priporočljivo, da klimatsko napravo upravljate na daljavo, če je to mogoče, saj lahko na ta način optimizirate njeno delovanje glede na vaše potrebe.

Zaprite okna in vrata

Ko klimatska naprava deluje, je pomembno, da so okna zaprta. S tem preprečite pasivno ogrevanje prostora in zmanjšate izgubo hlajenega zraka. Poleg tega je priporočljivo, da okna zastrete z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite vdor sončnih žarkov. Zračenje prostora je najbolje izvajati zvečer ali ponoči, ko se temperatura na prostem nekoliko ohladi.

Redno vzdrževanje

Redno vzdrževanje klimatske naprave je ključnega pomena za njeno učinkovito delovanje in zmanjšanje porabe energije. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak. Zamašeni filtri namreč povečajo rabo energije za 5 do 15 % in lahko povzročijo slabše delovanje ter neprijetne vonjave. Poleg čiščenja filtrov je priporočljivo tudi pregledovanje ostalih delov klimatske naprave ter morebitno čiščenje kondenzacijske enote. S tem boste zagotovili optimalno delovanje naprave in podaljšali njeno življenjsko dobo.

Izbira ustrezne klimatske naprave

Pri nakupu klimatske naprave je pomembno izbrati ustrezno močno glede na velikost in značilnosti prostora, ki ga nameravate ogrevati. Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, kar bo povzročilo večjo porabo energije. Prav tako je pomembno, da imate pri nakupu v mislih tudi energetsko učinkovitost naprave. Klimatske naprave z višjo energetsko učinkovitostjo porabijo manj energije za enako ogrevanje prostora.

Pravilna namestitev notranje enote

Pravilna namestitev notranje enote je ključnega pomena za učinkovito delovanje klimatske naprave. Najbolje je namestiti notranjo enoto v najbolj vroč prostor v domu, saj bo tako hitreje ohladila ta prostor in posledično tudi ostale prostore. Pomembno je tudi, da se izognete virom toplote, saj ima notranja enota vgrajen termostat, ki se ravna po temperaturi v prostoru, kjer je nameščena.

Neoviran pretok zraka

Da bi zagotovili optimalno delovanje klimatske naprave, je pomembno, da je pretok zraka neoviran. Klimatsko napravo namestite na mesto, kjer ne bo ovir, kot so omarice, zavese ali ozki hodniki. Tako boste zagotovili, da se zrak prosto giblje in da se prostor enakomerno ohlaja.

Pravilna namestitev zunanje enote

Pravilna namestitev zunanje enote klimatske naprave je enako pomembna kot namestitev notranje enote. Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem, saj to lahko poveča rabo energije za približno 10 %. Prav tako je pomembno, da je razdalja med notranjo in zunanjo enoto čim krajša, saj bo tako izguba hlajenega zraka minimalna.

Energetska učinkovitost in stroški

Pri uporabi klimatske naprave za ogrevanje je pomembno tudi upoštevati energetsko učinkovitost naprave in stroške ogrevanja. Klimatske naprave z višjo energetsko učinkovitostjo porabijo manj energije za enako ogrevanje prostora, kar pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja. Poleg tega lahko tudi z uporabo naprednih termostatov in pametnih funkcij nadzora optimizirate porabo energije in zmanjšate stroške.
V zaključku lahko rečemo, da je pravilna in ekonomična uporaba klimatskih naprav za ogrevanje ključnega pomena tako za naše udobje kot tudi za varovanje okolja in zmanjšanje stroškov. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste lahko zmanjšali svojo porabo energije in prispevali k trajnostnemu načinu življenja.

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Zakaj so klimatske naprave najbolj priljubljeni grelni aparati med sezonami?

Klimatske naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja, še posebej v vročih poletnih dneh. Vendar pa, če jih uporabljamo nesmotrno, lahko porabijo veliko več energije, kot bi bilo potrebno. Poleg tega pa se cene energentov neprestano višajo, zato je smiselno, da se naučimo, kako pravilno in ekonomično uporabljati klimatske naprave za ogrevanje in hlajenje. Nastavitev […]

PREBERI VEČ
Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Vodnik za izbiro idealnega ogrevalnega sistema za optimalno udobje v spremenljivih vremenskih razmerah

Klimatske naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja, še posebej v vročih poletnih dneh. Vendar pa, če jih uporabljamo nesmotrno, lahko porabijo veliko več energije, kot bi bilo potrebno. Poleg tega pa se cene energentov neprestano višajo, zato je smiselno, da se naučimo, kako pravilno in ekonomično uporabljati klimatske naprave za ogrevanje in hlajenje. Nastavitev […]

PREBERI VEČ