Katera TOPLOTNA ČRPALKA je zame najprimernejša?

5 dejstev, ki jih je potrebno vedeti pred izbiro toplotne črpalke

1   VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK GLEDE NA MEDIJ:

ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA

Glede na medij iz katerega toplotne črpalke črpajo s 15 cm izolacije, 150m2 ogrevalne površine in talnim energijo na primarni strani, se delijo na tri tipe: ZRAK – ogrevanjem je pri sistemu voda-voda letna poraba za VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA. Najvišji izkoristek ogrevanje objekta samo 100 € nižja od sistema zrak-voda. ima sistem voda-voda, vendar je potrebno upoštevati Povratna doba v kateri manjši strošek ogrevanja na letni strošek začetne investicije, ki je v primerjavi s sistemom ravni upraviči začetno investicijo je v večini primerov zrak-voda precej višji. V kolikor primerjamo novogradnjo    daljša od življenjske dobe sistema.

2 RAZLIKA MED NIZKOTEMPERATURNO IN VISOKOTEMPERATURNO TOPLOTNO ČRPALKO

V kolikor je v objektu talni razvod ogrevanja, je zaradi nižjih vstopnih temperatur v sistem dovolj nizkotemperaturni režim ogrevanja. V primeru radiatorjev pa praviloma potrebujemo višje temperature. Bolj kot razlikovanje med nizkotemperaturnimi in visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami je pomembno razlikovanje med enokompresorskimi in dvokompresorskimi. Velika večina navedenih visokotemperaturnih toplotnih črpalk je namreč enokompresorskih, v primeru enega kompresorskega kroga pa ima plin R410a (uporabljen v večini primerov) določene fizikalne omejitve, ko mora sistem pripraviti visoko temperaturo izhodne vode pri nizkih zunanjih temperaturah. Takrat je temperatura izhodne vode omejena, električni grelci nadomestijo manjko temperature izhodne vode, kar močno poveča letno porabo, poleg tega pa se pojavijo izjemno visoki pritiski v freonskem krogu, kar skrajša življensko dobo sistema.
Zato vam svetujemo, da v primeru radiatorskega ogrevanja preverite ali je predlagani sistem enokompresorski ali dvokompresorski.

3 KAJ MI POVE IZRAČUN TOPLOTNE IZGUBE?

Za vsak objekt je možno izračunati toplotne izgube in pripraviti uraden izračun najoptimalnejše toplotne črpalke, v katerem je navedena tudi letna poraba stroška za ogrevanje objekta ter primerjava do ostalih virov ogrevanja. Zato vam priporočamo, da se ne odločate za pavšalne oziroma približne ocene potrebnih moči, ampak zahtevate uradne izračune.

4 KAKŠNA JE RAZLIKA MED ENOKOMPRESORSKO IN DVOKOMPRESORSKO TOPLOTNO ČRPALKO?

Kaskadna vezava dveh kompresorjev lahko brez električnih grelcev dvigne temperaturo izhodne vode vse do 80 stopinj pri -20 stopinjah zunanje temperature. Vse enokompresorske izvedbe, ki se opredeljujejo kot visokotemperaturne so v realnosti pogojno visokotemperaturne. Pri visokih zunanjih temperaturah, ko v resnici ne potrebujemo visokih temperatur izhodne ogrevalne vode, lahko zagotovijo npr. 60 stopinjsko izhodno vodo. V primeru nižjih zunanjih temperatur pa se omenjena maksimalna izhodna temperatura voda močno znižuje. Sistem v teh primerih deluje z maksimalnimi obremenitvami in s pomočjo električnih grelcev dvigne letni strošek ogrevanja.

Kakšna je razlika med enokompresorsko in dvokompresorsko toplotno črpalko

PRIMER: V primeru radiatorskega ogrevanja v objektu ogrevalne površine 200 m2, kjer je poraba kurilnega olja približno 2500 € višja, ne gre pa spregledati dejstva, da je letna poraba z dvokompresorsko toplotno črpalko nižja za kar 450 €. To pomeni, da se višja začetna investicija povrne v 5-6 letih. Skupni prihranek po 10-ih letih uporabe je 4500 €, po 15 letih pa kar 6750 €.

Gledano iz vidika tehnične rešitve in dolgoročnosti je torej dvokompresorska rešitev edina prava izbira.

5 KAKŠNA JE RAZLIKA MED ON/OFF IN INVERTERSKIM KOMPRESORJEM

On/off kompresor ima zgolj dva razlicna stanja. Kompresor ne deluje ali pa deluje s 100% močjo. Inverterski kompresor je pri razvoju kompresorjev naslednja stopnja. Inverter lahko prilagodi moč delovanja. V primeru, da objekt potrebuje v prehodnem obdobju zgolj 2kW ogrevalne moči, se lahko Daikinova toplotna črpalka prilagodi tej potrebi, ne glede na to, da je toplotna črpalka v osnovi 8kW. V primeru on/off kompresorja je torej nujno dodatno namestiti zalogovnik, med tem ko pri inverterju tega ne potrebujemo nujno.

Kakšna je razlika med on-off in inverterskim kompresorjem

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Povečajte prihranke: zmanjšajte račune za ogrevanje s klimatskimi napravami

Povečajte prihranke: zmanjšajte račune za ogrevanje s klimatskimi napravami

5 dejstev, ki jih je potrebno vedeti pred izbiro toplotne črpalke 1   VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK GLEDE NA MEDIJ: ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA Glede na medij iz katerega toplotne črpalke črpajo s 15 cm izolacije, 150m2 ogrevalne površine in talnim energijo na primarni strani, se delijo na tri tipe: ZRAK – ogrevanjem je […]

PREBERI VEČ
Ogrevanje s klimatsko napravo

Ogrevanje s klimatsko napravo

5 dejstev, ki jih je potrebno vedeti pred izbiro toplotne črpalke 1   VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK GLEDE NA MEDIJ: ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA Glede na medij iz katerega toplotne črpalke črpajo s 15 cm izolacije, 150m2 ogrevalne površine in talnim energijo na primarni strani, se delijo na tri tipe: ZRAK – ogrevanjem je […]

PREBERI VEČ