Zakaj je Daikin klima skoraj neslišna?

Ko pomislimo na nakup klimatske naprave, najprej pregledamo udobje, ki nam ga le-ta nudi in seveda stroške, ki s klimo nastanejo. Poleg tega se pri udobju, ki ga nudi klimatska naprava, vse pogosteje pojavlja dejavnik glasnost klimatske naprave. Ne glede na to, kako lepo ohišje imajo moderne klimatske naprave, v ozadju teh modernih dizajnov je še vedno mehanizem, ki trdo dela, da zagotavlja primerno temperaturo v naših prostorih. Povsem jasno je, da tega noben motor ne zmore narediti v popolni tišini.

Preglejmo specifikacije

Pri izboru klimatske naprave je zelo težko preizkusiti napravo v domačem okolju pred nakupom, kljub temu pa lahko preverimo stopnjo glasnosti klimatske naprave še preden nam jo monter namesti v naš dom. Stopnja glasnosti klimatske naprave se meri v decibelih (dB) in ta podatek bi naj bil vključen v specifikacijo produkta (če ne najdete tega podatka, ga preverite pri pooblaščenem prodajalcu). Običajno sta navedena dva podatka: eno je glasnost zunanje enote in eno je glasnost notranje enote klimatske naprave.

Ko se sprašujemo, kakšna bi naj bila sprejemljiva glasnost notranje enote klimatske naprave, je za današnji čas sprejemljiva glasnost do 35 dB (seveda je glasnost odvisna od tega, kakšna je zmogljivost naprave). Da si lažje predstavljamo, 20 dB lahko enačimo s šepetanjem (nekateri split sistemi Daikin klimatskih naprav imajo glasnost notranje enote ocenjeno na 19 dB) in 40 dB lahko primerjamo z zvokom ozadja, ki ga slišimo, ko se sprehajamo po parku ali v naselju. Tudi za zunanjo okolico je  boljše, da je glasnost čim nižja (na splošno velja, da zunanja enota klimatske naprave naj ne bi bila glasnejša za 5 dB kot je običajna glasnost okolice).

Izberimo novejši model z izboljšano tehnologijo

Ne glede na to, ali gre za notranjo ali zunanjo enoto, bo glasnost v veliki meri odvisna od starosti, letnice izdelave in modela klimatske naprave. Razumljivo je, da bodo starejše klimatske naprave glasnejše kakor novejše, prav tako so okenske enote ponavadi glasnejše od kanaliziranih ali split sistemov. Prav tako je glasnost odvisna od tega, kako kakovostno je klimatska naprava izdelana – ampak ta faktor pri nakupu težko ocenimo.

Na srečo je podjetje Daikin veliko investiralo v raziskave in razvoj, tako da lahko zagotovijo vrhunsko tehnologijo, ki je vključena v zasnovo klimatskih naprav, s katero zmanjšajo hrup. Ta tehnologija zagotavlja najnovejše aerodinamične ventilatorje tako v zunanji kot notranji enoti pri split sistemih, posebej izdelane zračne rešetke na zunanji enoti in najnovejše inovacije v kompresorski tehnologiji, da se zagotovi učinkovito in tiho delovanje. Funkcija “tihih operacij” v split sistemih Daikin je izjemno dobrodošla v prostorih doma, ki morajo biti že po samem malo tišji, na primer soba za dojenčke, otroške sobe za učenje.

Pomembna je izbira prostora za namestitev klime

Preden bomo izvedli montažo klimatskega sistema, je zelo dobrodošlo, če že vnaprej razmislimo, kje jo bomo namestili – še posebej zunanjo enoto. Pri nameščanju zunanje enote sicer poredko potrebujemo dovoljenje za namestitev le-te (morda v blokih, večjih naseljih), kljub vsemu pa je bolje če že v času planiranja vgradnje klimatske naprave razmislimo in preverimo, kakšno je sprejemljivo obremenjevanje okolice s hrupom.

Včasih nas skrbi, da prostor, ki smo ga izbrali za namestitev zunanje enote morda ni optimalen. Daikin je zato poskrbel za pooblaščene prodajalce, da za nas pripravijo strokoven pregled in izračune ter nam priporočajo primeren prostor za namestitev primerne klimatske naprave glede na vašo specifiko prostora in okolico. Glede na to, da imajo v podjetju E2E d.o.o. dolgoletne izkušnje, vam bodo podali tudi druge napotke kot na primer: kakšna je priporočljiva oddaljenost za namestitev zunanje enote klimatske naprave od sosedov, od oken spalnic, prav tako vam bodo svetovali o dodatnih rešitvah, potrebnih za znižanje stopnje hrupa.

Bodimo pozorni na nenavadne zvoke

Ko imamo nekaj časa klimatsko napravo že vgrajeno doma, skozi čas spoznamo, kakšna je normalna stopnja hrupa in kakšen zvok ima naša klimatska naprava. Zato je toliko bolj pomembno, da sami zaznamo, če klimatska naprava prične spuščati kakšne zvoke, ki niso običajni, kajti tako lahko hitro prepoznamo znak, da se je pri delovanju klime pojavila okvara. Na katere zvoke moramo biti pozorni:

Redno serviranje

Večini problemov, ki smo jih omenili se seveda v veliki večini da izogniti, če napravo redno servisiramo in skrbimo za sveže filtre. Največje zadovoljstvo ob nakupu klimatske naprave pa je seveda odvisno od pravilne izbire klimatske naprave že v samem začetku. Pred nakupom zato ne smemo odlašati z obiskom najbližjega pooblaščenega Daikin prodajalca, saj mu bomo za začeten strokoven nasvet hvaležni na dolgi rok.

E2E d.o.o. svetovalci so tako v Ljubljani, kakor tudi v Mariboru – skupaj z ekipo monterjev in zanesljivim servisom.

Več zanimivih nasvetov in novic si lahko ogledate spodaj

Čas je za trajnostne rešitve na področju ogrevanja!

Čas je za trajnostne rešitve na področju ogrevanja!

Ko pomislimo na nakup klimatske naprave, najprej pregledamo udobje, ki nam ga le-ta nudi in seveda stroške, ki s klimo nastanejo. Poleg tega se pri udobju, ki ga nudi klimatska naprava, vse pogosteje pojavlja dejavnik glasnost klimatske naprave. Ne glede na to, kako lepo ohišje imajo moderne klimatske naprave, v ozadju teh modernih dizajnov je […]

PREBERI VEČ
Klimatske naprave za ogrevanje

Klimatske naprave za ogrevanje

Ko pomislimo na nakup klimatske naprave, najprej pregledamo udobje, ki nam ga le-ta nudi in seveda stroške, ki s klimo nastanejo. Poleg tega se pri udobju, ki ga nudi klimatska naprava, vse pogosteje pojavlja dejavnik glasnost klimatske naprave. Ne glede na to, kako lepo ohišje imajo moderne klimatske naprave, v ozadju teh modernih dizajnov je […]

PREBERI VEČ